Český týden: bramborové paštičky k televiznímu seriálu

Vaření a recepty 20. října 2014

Je tak příjemné si večer v klidu sednout k oblíbené knížce nebo seriálu a u toho si dávat do pusy něco dobrého. Tyhle tradiční paštičky jsou lepší než kupované křupky!

česky titulka znovu

Tento týden receptů budeme věnovat tradiční české kuchyni z dob našich předků. Ta ovšem zdaleka neobnáší jen vepřo-knedlo-zelo, i když proti němu samozřejmě nemáme ani to nejmenší.

Inspiraci jsme si tentokrát vybrali z nové kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni, kterou právě vydává nakladatelství Smart Press. Autorky v ní připomínají, že česká kuchyně znamenala vždycky hlavně sezonní jídla, z právě aktuální zeleniny, ovoce nebo brambor, které vyrostly u nás, a z masa, které bylo u nás odchováno.

"Staré" (a moc dpobré!) osvědčené recepty babiček jenom poněkud osvěžily podle současných potřeb a vy to podle nich můžete taky vyzkoušet. Vybrali jsme takové pokrmy, které se hodí právě pro podzimní dny.

Bramborové paštičky

Potřebujete:

2 menší brambory (160 g) var. typu C

100 g hladké pšeničné mouky

100 g krupice

140 g másla

1 vejce

špetku soli

100 g strouhaného ementálu

Postup přípravy:

  1. Do hrnce s osolenou vroucí vodou dejte vařit brambory ve slupce. Vařte doměkka, asi 15–20 minut. Pak je nechte vychladnout a oloupejte. Do mísy vsypte mouku i krupici a rozdrobte máslo. K mouce prolisujte nebo nastrouhejte vařené brambory. Vejce rozklepněte. Žloutek přidejte do mísy, bílek uschovejte do hrnečku na potírání. Přidejte špetku soli a vypracujte nelepivé, pružné těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do lednice.

  2. Odleželé těsto rozválejte na podlouhlý obdélníkový tvar a třikrát ho přeložte. Dejte ho opět na 30 minut odležet. Pak ho zase rozválejte, třikrát přeložte a znovu rozválejte na slabý plát. Z něj potom vykrájejte kulatou formičkou kolečka nebo vyřežte obdélníky. Posypte sýrem a stočte do válečků.

  3. Připravené tvary naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je bílkem, posypte zbylým sýrem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova, asi 25 minut. Přehýbané a odleželé těsto se při pečení nafoukne a je křehčí. Pokud ale nemáte čas, stačí je složit jen jednou. Tyhle paštičky se dříve podávaly ke zvěřině, ale jsou výborné také samostatně jako slané chuťovky.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu vyjadřujete souhlas s jejich použitím.
ROZUMÍM