

Tento týden receptů budeme věnovat tradiční české kuchyni z dob našich předků. Ta ovšem zdaleka neobnáší jen vepřo-knedlo-zelo, i když proti němu samozřejmě nemáme ani to nejmenší.
Inspiraci jsme si tentokrát vybrali z nové kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni, kterou právě vydává nakladatelství Smart Press. Autorky v ní připomínají, že česká kuchyně znamenala vždycky hlavně sezonní jídla, z právě aktuální zeleniny, ovoce nebo brambor, které vyrostly u nás, a z masa, které bylo u nás odchováno.
"Staré" (a moc dpobré!) osvědčené recepty babiček jenom poněkud osvěžily podle současných potřeb a vy to podle nich můžete taky vyzkoušet. Vybrali jsme takové pokrmy, které se hodí právě pro podzimní dny.
Bramborové paštičky
Potřebujete:
2 menší brambory (160 g) var. typu C
100 g hladké pšeničné mouky
100 g krupice
140 g másla
1 vejce
špetku soli
100 g strouhaného ementálu
Postup přípravy:
Do hrnce s osolenou vroucí vodou dejte vařit brambory ve slupce. Vařte doměkka, asi 15–20 minut. Pak je nechte vychladnout a oloupejte. Do mísy vsypte mouku i krupici a rozdrobte máslo. K mouce prolisujte nebo nastrouhejte vařené brambory. Vejce rozklepněte. Žloutek přidejte do mísy, bílek uschovejte do hrnečku na potírání. Přidejte špetku soli a vypracujte nelepivé, pružné těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do lednice.
Odleželé těsto rozválejte na podlouhlý obdélníkový tvar a třikrát ho přeložte. Dejte ho opět na 30 minut odležet. Pak ho zase rozválejte, třikrát přeložte a znovu rozválejte na slabý plát. Z něj potom vykrájejte kulatou formičkou kolečka nebo vyřežte obdélníky. Posypte sýrem a stočte do válečků.
Připravené tvary naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je bílkem, posypte zbylým sýrem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova, asi 25 minut. Přehýbané a odleželé těsto se při pečení nafoukne a je křehčí. Pokud ale nemáte čas, stačí je složit jen jednou. Tyhle paštičky se dříve podávaly ke zvěřině, ale jsou výborné také samostatně jako slané chuťovky.