Polévka z kaštanů
Potřebujete:
250 g jedlých kaštanů
500 ml vody
250 ml domácího zeleninového vývaru
mleté nové koření
muškátový oříšek
zázvor
100 ml sladké smetany
100 ml zakysané smetany
sůl a pepř
čerstvou petrželku
Postup přípravy:
Nožem rozloupněte skořápku a vyloupnuté kaštany dejte na 10 minut povařit do vody. Slijte je a ještě za tepla z nich oloupejte „chlupatou“ slupku.
Nakrájejte kaštany na menší kousky nebo rozdrolte prsty, vhoďte je do vroucí vody, přidejte vývar a koření dle svých chutí a vařte 30 minut. Poté odstavte, dejte si stranou pár kousků kaštanů na ozdobu a rozmixujte.
Krém zahustěte sladkou smetanou, prohřejte a dochuťte polévku podle potřeby. Podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené čerstvou petrželkou a kaštany, a s kouskem celozrnného pečiva.