Sváteční paštika
Potřebujete:
250 g drůbežích jater
4 šalotky nebo 1 střední cibuli
2 stroužky česneku
200 g másla
1 lžíci oleje
3 lžíce (50 ml) suchého cherry
sůl a pepř
Postup přípravy:
Játra očistěte od blanek a žilek a ponechejte je v celku. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozpusťte polovinu másla s olejem. Vsypte šalotku a restujte ji asi 1 minutu, jen aby změkla. Pak přidejte česnek a drůbeží játra a na mírném ohni restujte asi 8 minut – uvnitř by měla být lehce narůžovělá. Zalijte je cherry, promíchejte a sundejte z ohně.
Orestovaná a lehce zchladlá játra a vše z pánve rozmixujte. Směs osolte a opepřete. Rozdělte do skleniček nebo misek. Zbytek másla rozpusťte a na povrch paštiky nalijte malinkou vrstvičku. Nechte vychladnout v lednici. Pokud paštiku připravujete pro skutečně sváteční příležitost, vmíchejte do směsi 100 ml vyšlehané smetany a pak teprve nechte v lednici ztuhnout.