Potřebujete:
6 hrušek
250 g hrubé mouky
130 g másla
100 g cukru
1 vejce
1 sáček vanilinového cukru
1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
mletou skořici a moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na plátky. 100 g másla nakrájejte na kousky, smíchejte je v míse s oběma druhy cukru a moukou promíchanou s práškem do pečiva a prsty vše rozemněte na drobenku. Přidejte vejce a těsto znovu prsty rozdrobte.
Hlubší plech vyložte papírem na pečení a nasypte do něj polovinu drobenkové směsi. Rozložte na ni vrstvu nakrájených hrušek (malou část hrušek si nechte ještě stranou), posypte je kousky zbylého másla, vše zasypte zbylou drobenkovou směsí a povrch ozdobte plátky hrušek.
Naplněný plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč pečte asi 25 minut dozlatova. Upečený koláč posypte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.