Potřebujete:
4 polotuhé hrušky
200 g sýru gorgonzola
1 balení krémového smetanového sýru (bez příchuti)
5 – 7 dl polosuchého červeného vína
100 g krupicového cukru
1 – 2 lžičky škrobové moučky
3 hvězdice badyánu
2 kousky celé skořice
vlašské ořechy na ozdobení
Postup přípravy:
Omyté hrušky rozkrojte podélně na půlky a lžičkou opatrně vykrojte jádřinec tak, abyste vytvořili malý důlek.
Do vyššího hrnce nebo kastrolu nalijte víno, přidejte cukr, skořici a badyán a přiveďte k varu. Vložte půlky hrušek a povařte je 2 minuty. Pak je odstavte z ohně a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne (hrušky musí zůstat stále potopené).
Hrušky sceďte a v trošce slitého ochuceného vína rozmíchejte škrobovou moučku. Zbylé víno přiveďte k varu, vmíchejte do něj rozmíchaný škrob, krátce povařte do zhoustnutí a nechte vychladit.
Gorgonzolu rozdrobte a rozmíchejte v misce s krémovým sýrem. Touto směsí naplňte odkapané hrušky, každou ozdobte ořechy a rozdělte je na dezertní talířky. Podlijte je trochou vychlazené vinné omáčky a podávejte s čerstvě upečenou křupavou bagetou a dobrým sladším vínem.