Potřebujete:
1 balení lineckého těsta na koláče
4 hrušky (nejlépe odrůda Williams)
6 lžic citronové šťávy
2 lžíce cukru
2 lžíce meruňkového džemu
1/2 vanilkového lusku
máslo na vymazání
polohrubou mouku na vysypání formiček
Náplň:
2,2 dl crème fraîche (hustá zakysaná smetana)
165 g moučkového cukru
150 g mletých mandlí
135 g měkkého másla
2 vejce
10 g vanilkového pudinkového prášku
Postup přípravy:
Nejdříve připravte krém. Měkké máslo nakrájejte na kousky a utřete ho v míse na hladký krém. V další míse smíchejte cukr, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přidejte do máslového krému a dobře promíchejte. Postupně přimíchejte vejce a nakonec crème fraîche. Krém zakryjte fólií a nechte v chladničce hodinu odležet.
Hrušky oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a pokapejte je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijte 1 litr vody, přidejte podélně rozkrojený a nastrouhaný vanilkový lusk, cukr a zbytek citronové šťávy a přiveďte do varu. Vložte hrušky, hrnec odstavte z ohně a hrušky nechte ve vodě vychladnout.
Z rozváleného lineckého těsta vykrojte osm koleček a vyložte jimi osm vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček tak, aby těsto nepatrně převyšovalo okraje formiček. Naplňte je z poloviny mandlovým krémem a do každé vložte půlku hrušky řezem dolů. Koláčky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Ještě horké je potřete rozvařeným a propasírovaným meruňkovým džemem, a když lehce vychladnou, vyklopte je opatrně z formiček a nechte na mřížce zcela vychladnout.