Potřebujete:
260 g hladké mouky
125 g másla
125 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíci studené vody
špetku strouhané citronové kůry
špetku soli
máslo na vymazání pekáčku
Náplň:
400 g měkkého tvarohu
3 hrušky
150 g bílého nízkotučného jogurtu
2 vejce
75 g krupicového cukru
70 g třtinového cukru
lžičku citronové šťávy
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
Postup přípravy:
Na vál prosejte mouku s cukrem, uprostřed utvořte důlek, nakrájejte do něj změklé máslo, přidejte špetku soli a citronové kůry, žloutek a lžíci vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte půl hodiny odležet v chladu.
V míse smíchejte tvaroh s jogurtem. Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru a vmíchejte je do jogurtové hmoty. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je podélně na šestiny a smíchejte s citronovou kůrou a šťávou.
Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plát a vyložte jím pekáček lehce vymazaný máslem. Na těsto nalijte jogurtovou náplň, rozložte na ni nakrájené hrušky a koláč vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 15 minutách snižte teplotu na 150 °C a koláč dopečte asi 20 minut dozlatova.