Dobroty bez masa pro fajnšmekry

Vaření a recepty 12. 6. 2016

V pondělí bude Světový den bez masa, pro nás všechny je to skvělá příležitost se zastavit a zamyslet se nad dopadem našich stravovacích návyků na naše zdraví – a na zdraví celé planety. Zejména chov zvířat zanechává na životním prostředí výrazné stopy, od vodního znečištění přes odlesňování až ke klimatickým změnám. Dobrá zpráva ale je, že naše každodenní rozhodnutí o tom, co budeme jíst, mohou pomoci tento systém změnit. Ať už chcete čistě rostlinný jídelníček zkusit poprvé nebo jíte bezmasá jídla každý den, tyto exotické recepty od Greenpeace Mexiko a lodního kuchaře Greenpeace Daniela Brava Garibiho určitě přidají něco zajímavého k vašim kuchyňským zvyklostem.

Čočkové ceviche

Ceviche je hispánská pochoutka na způsob zavináčů. A rozhodně si vás získá!

cockove ceviche

Suroviny na dvě porce: • 100 gramů naklíčené čočky • 2 lžičky jemně nakrájené červené cibule • 2 lžičky nakrájené okurky • 1 najemno nakrájené malé rajče • 1 lžička nakrájených listů koriandru • 1 lžička nakrájené máty (lze vynechat) • 2 lžičky limetkové šťávy • 1 lžička panenského olivového oleje • sůl

  1. Pro bezmasou verzi tohoto kyselého jídla se hodí čočka, ochuťte ji olivovým olejem a solí. Přidejte cibuli, rajče, mátu, koriandr a limetkovou šťávu. Dobře promíchejte. Podávejte v malých tequillových nebo podobných skleničkách s tortillovými chipsy, chilli olejem a bylinkovou pastou.

  2. Jak nechat naklíčit čočku? Nechte čočku přes noc ve vodě, pečlivě ji sceďte. Pro přípravu ceviche ji můžete použít už v této podobě. Pokud chcete čočku ještě naklíčit, nechte ji jeden den v pokojové teplotě. Pak ji dobře properte a sceďte. Uložte do ledničky. Opakujte postup, dokud nevyklíčí.

  3. Jak na bylinkovou pastu? Rozmixujte lžičku koriandru, lžičku merlíku vonného (lze nahradit čerstvým oreganem), lžičku máty, půl stroužku česneku, špetku soli a čtvrt šálku oleje dokud nevznikne jemná pasta. Podle potřeby přidejte vodu.

  4. Jak na chilli olej? Rozehřejte olej (použijte čtvrt šálku libovolného oleje) na střední teplotu, přidejte půl stroužku česneku a zahřívejte, dokud česnek nedodá oleji své aroma. Pak vypněte sporák, přidejte asi šest sušených chilli papriček (nejlepší je chile de árbol) a špetku soli. Stále míchejte, dokud olej nevychladne.

Zdroj: Greenpeace