Čočkové ceviche
Ceviche je hispánská pochoutka na způsob zavináčů. A rozhodně si vás získá!
Suroviny na dvě porce: • 100 gramů naklíčené čočky • 2 lžičky jemně nakrájené červené cibule • 2 lžičky nakrájené okurky • 1 najemno nakrájené malé rajče • 1 lžička nakrájených listů koriandru • 1 lžička nakrájené máty (lze vynechat) • 2 lžičky limetkové šťávy • 1 lžička panenského olivového oleje • sůl
Pro bezmasou verzi tohoto kyselého jídla se hodí čočka, ochuťte ji olivovým olejem a solí. Přidejte cibuli, rajče, mátu, koriandr a limetkovou šťávu. Dobře promíchejte. Podávejte v malých tequillových nebo podobných skleničkách s tortillovými chipsy, chilli olejem a bylinkovou pastou.
Jak nechat naklíčit čočku? Nechte čočku přes noc ve vodě, pečlivě ji sceďte. Pro přípravu ceviche ji můžete použít už v této podobě. Pokud chcete čočku ještě naklíčit, nechte ji jeden den v pokojové teplotě. Pak ji dobře properte a sceďte. Uložte do ledničky. Opakujte postup, dokud nevyklíčí.
Jak na bylinkovou pastu? Rozmixujte lžičku koriandru, lžičku merlíku vonného (lze nahradit čerstvým oreganem), lžičku máty, půl stroužku česneku, špetku soli a čtvrt šálku oleje dokud nevznikne jemná pasta. Podle potřeby přidejte vodu.
Jak na chilli olej? Rozehřejte olej (použijte čtvrt šálku libovolného oleje) na střední teplotu, přidejte půl stroužku česneku a zahřívejte, dokud česnek nedodá oleji své aroma. Pak vypněte sporák, přidejte asi šest sušených chilli papriček (nejlepší je chile de árbol) a špetku soli. Stále míchejte, dokud olej nevychladne.
Zdroj: Greenpeace