

Šunkové kornoutky
Potřebujete:
8 plátků šunky
2 jablka
2 řapíky celeru
50 g ředkvičkových klíčků
150 ml bílého jogurtu
sůl
špetku bílého pepře
1 lžíci citrónové šťávy
lžičku pokrájené pažitky
Postup:
Jablka a řapíkatý celer opláchněte a nechte okapat. Jablka rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte na nudličky. Celer zbavte dužnatých vláken a také nakrájejte na nudličky.
Výhonky propláchněte, nechte je okapat a rozdělte do sklenek. Plátky šunky v třetině přehněte, naplňte nudličkami z jablek a celeru, stočte, spíchněte párátkem a posaďte do skleniček.
Vše doplňte jogurtem smíchaným s citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem a celé dílo na závěr přesypte pažitkou.


Zeleninová polévka s jogurtem
Potřebujete:
300 g hustého tučného bílého jogurtu
120 g čerstvé 30% smetany
1 menší cibuli
1 menší rajče
10 zelených fazolek
4 růžičky květáku
1/2 hrnku nakrájeného bílého zelí
1 malou karotku
3 lžíce oleje
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku oloupaného, jemně nastrouhaného zázvoru
1 lžičku římského kmínu
1 lžičku drceného koriandru
1 lžičku najemno nakrájené chilli papričky
sůl
Postup:
V kastrolu rozehřejte olej, přidejte oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou karotku nakrájenou na plátky, zázvor a všechno koření a krátce za stálého míchání orestujte. Pak přidejte oloupané a na kostičky nakrájené rajče a míchejte, dokud se rajče nezačne rozvářet.
Přilijte vodu tak, aby bylo vše potopené, osolte a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené zelí a očištěné překrájené fazolky a dále vařte, dokud zelenina není téměř měkká. Pak přidejte květák a vše dovařte doměkka.
Na závěr do polévky přimíchejte jogurt rozšlehaný se smetanou a lžící mouky, nechte ji krátce přejít varem a podle chuti přisolte.


Plněné kedlubny
Potřebujete:
4 kedlubny
250 g mletého vepřového masa
2 menší mrkve
1 rohlík zbavený kůrky
50 g nastrouhaného sýru
40 g másla
0,8 dl mléka
1 lžíci zakysané smetany
1 lžičku mleté sladké papriky
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup:
Rohlík nakrájejte na plátky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
V míse smíchejte mleté maso se solí, pepřem a mletou paprikou. Vmíchejte namočený rohlík a směs nechte v chladu odpočinout.
Kedlubny oloupejte, odkrojte z nich horní čtvrtinu a ostrým krátkým nožem vykrájejte vnitřky. Nakrájejte je společně s oloupanou mrkví na kostičky a krátce povařte v osolené vodě. Ihned je zprudka zchlaďte ve studené vodě, nechte odkapat a vmíchejte do masové směsi. Vydlabané kedlubny vytřete máslem, naplňte masovou směsí a rozložte do zapékací misky. Pokapejte je zbylým máslem a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Pak kedlubny zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte dalších 15 minut.
Mezitím smíchejte sýr se smetanou, rozdělte ho na kedlubny a odkryté je dopečte dozlatova.


Pusinky z červené řepy
Potřebujete:
150 g cukru
3 bílky
1 dl šťávy z červené řepy
špetku soli
Na náplň:
300 g nastrouhané červené řepy
100 g cukru
1 dl pomerančové šťávy
kousek celé skořice
2 hřebíčky
1 badyán
Postup:
Polovinu cukru svařte se šťávou z červené řepy na „řetízek“ – z tenkého drátku si udělejte očko, namočte ho do cukrového rozvaru, foukněte do očka, a když z něj vyběhne řetízek bublinek, je rozvar hotový.
Rozvar nechte stát na teplé plotýnce. Mezitím ušlehejte bílky se špetkou soli do husté pěny. Přidejte zbylý cukr a ušlehejte pevný sníh, do kterého všlehejte cukrový rozvar. Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s papírem na pečení nastříkejte malé pusinky. Vložte je do trouby vyhřáté na 100 °C a sušte s pootevřenými dvířky, dokud nejdou odloupnout z papíru.
Mezitím v kastrůlku svařte nastrouhanou řepu s pomerančovou šťávou, cukrem a kořením a směs vařte zvolna do zhoustnutí. Pak z této marmelády odstraňte koření a po vychladnutí marmeládou slepte k sobě vždy dvě pusinky.