

Studená ředkvičková polévka
Potřebujete:
1 svazek ředkviček
2 kelímky řidšího bílého jogurtu
1 kelímek zakysané smetany
2 lžičky vinného octa
2 lžičky rostlinného oleje
špetku cukru
sůl
výhonky řeřichy nebo jiné čerstvé bylinky na dochucení
Postup:
Ředkvičky očistěte, omyjte a nastrouhejte najemno.
Jogurt a smetanu utřete dohladka s octem, olejem, solí a cukrem a tuto směs nalijte na nastrouhané ředkvičky.
Promíchejte, polévku ještě dochuťte bylinkami, případně osolte, okyselte nebo oslaďte a nechte asi 30 minut chladit. Podávejte nejlépe s čerstvou bagetou.


Tacos se zeleninou
Potřebujete:
150 g hladké mouky
90 g kukuřičné mouky
1,2 dl vařící vody
1 lžičku ztuženého tuku
1/2 lžičky soli
olej na smažení
Náplň:
4 rajčata
1 cuketu
1 hlávkový salát
1 svazek ředkviček
sůl
hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení
olej na smažení
Postup:
V míse smíchejte hladkou a kukuřičnou mouku, přidejte sůl a tuk a zalijte vařící vodou. Směs důkladně promíchejte a vypracujte pevné těsto. Rozdělte ho na 10 bochánků, každý vložte mezi dva papíry na pečení a nejprve rozmáčkněte dlaní a pak rozválejte válečkem na tenkou placku. Každou placku opečte nejdříve z obou stran nasucho na teflonové pánvi a pak ji usmažte v rozehřátém oleji dozlatova.
Cuketu omyjte a nakrájejte na plátky. Osolte je, obalte v mouce, vejcích a strouhance a usmažte v oleji z obou stran dozlatova. Ostatní zeleninu omyjte, rajčata a ředkvičky nakrájejte na kolečka, listy salátu natrhejte.
Hotové tacos naplňte připravenou zeleninou (kdo chce, může přidat i sýr nebo pečené či smažené kousky masa) a podávejte je doplněné omáčkou z ochuceného jogurtu nebo s majonézou.
TIP: Kleště na smažení placek si vyrobíte ze dvou obdélníků pevného pletiva, které položíte na sebe a ohnete do tvaru V. Vložte mezi ně placku těsta, okraje plátů sepněte kovovými sponkami a kleště s plackou ponořte do rozpáleného oleje.


Salát s kefírovou zálivkou
Potřebujete:
1 hlávkový salát
1 kedlubnu
1 žlutou papriku
2 dl kefíru
0,4 dl olivového oleje
2 lžíce nakrájené zelené petrželky
1 lžíci nakrájeného kopru
1 lžíci nakrájené pažitky
1 jarní cibulku
1 stroužek česneku
čerstvě drcený pepř
sůl
Postup:
Kedlubnu oloupejte, překrojte na půlky a ty ještě nakrájejte na plátky. Papriku omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na dlouhé nudličky. Listy salátu omyjte, nechte odkapat a velké listy podle potřeby překrájejte.
V misce smíchejte kefír s očištěnou a nadrobno nakrájenou cibulkou, nakrájenou petrželkou, koprem a pažitkou, česnekem utřeným se solí a drceným pepřem.
Kedlubny, papriku a listy salátu opatrně promíchejte v míse s olivovým olejem. Salát rozdělte na talíře a každou porci přelijte kefírovou zálivkou.


Bramborový závin
Potřebujete:
180 g hladké mouky
120 g vařených oloupaných brambor
50 g cukru
30 g tuku
1/2 vejce
1 lžičku perníkového koření
špetku soli
mouku na vál
vejce na potření
Náplň:
180 g oloupané mrkve
100 g vařených prolisovaných brambor
70 g cukru
60 g termizovaného smetanového sýru (např. lučiny bez příchuti)
hrst rozinek
1/2 vejce
1 lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 lžičku strouhané citrónové kůry
Postup:
Uvařené vychladlé brambory nastrouhejte na vál, přidejte mouku, rozšlehanou půlku vejce, cukr, změklý tuk, sůl a koření. Všechny suroviny na válu zpracujte nejprve nožem. Pak těsto propracujte rukama, zabalte do fólie a nechte v chladu odpočinout.
Mrkev nastrouhejte, přidejte brambory, sýr, rozinky, půlku vejce, cukr, citrónovou kůru a šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a pečlivě promíchejte.
Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, rozetřete na něj náplň a těsto stočte do závinu. Okraje těsta k sobě pevně přitiskněte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení, potřete ho rozšlehaným vejcem, propíchejte na několika místech vidličkou a pečte asi 40 minut při 170 °C.