Ingredience:
1 krůta (asi 3 kg)
1 ananas
3 cibule
2 lžíce medu
1 malá sklenička brusinkového kompotu
5 lžic másla
špetka sušené šalvěje
sůl
pepř
pažitka
petrželka
1 l drůbežího vývaru z bujonové kostky
200 ml zakysané smetany
4–5 lžic tmavé instantní jíšky
Postup:
Krůtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Oloupaný ananas rozkrojte na čtvrtky (tuhý střed odstraňte) a nakrájejte na kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka.
Cibuli s ananasem lehce osmahněte na 2 lžících rozehřátého másla, přidejte brusinkový kompot i se šťávou, med, šalvěj, promíchejte a krůtu směsí naplňte. Otvor zajistěte jehlou a nohy svažte provázkem.
Krůtu posaďte na pekáč, podlijte, poklaďte zbylým máslem, vložte do vyhřáté trouby a zvolna pečte při cca 180 °C asi 2–3 hodiny. Pečeni průběžně obracejte, přelévejte šťávou a podlévejte vývarem. Ke konci pečení vmíchejte do šťávy zbylý kompot, zakysanou smetanu a instantní jíšku. Dobře rozmíchejte a krátce povařte. Podávejte s rýží, bramborami nebo bramborovými noky a posypané pažitkou.