Knedlíkový týden: Chlupaté

Vaření a recepty 28. října 2013

Nefalšované vídeňské bramborové knedlíky, nebo na povrchu lehce „oslizlé“ noky? Jindřiška z filmu Pelíšky v tom měla jasno, stejně jako její otec v podání Jiřího Kodeta. Nechceme zavdávat zbytečnou příčinu k domácí hádce, a proto jsme tyhle dvě sporné přílohy v následujícím knedlíkovém týdnu vynechali...

Potřebujete:

500 g ve slupce uvařených brambor

750 g syrových brambor

1 vejce

1 lžíci škrobové moučky

2–3 hrsti hrubé mouky

sůl

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Mouku a škrobovou moučku přidejte k bramborám, osolte a zapracujte vejce. Těsto dobře prohněťte rukama a nechte zakryté chvíli odpočinout.

  2. Do vroucí osolené vody dejte kousek těsta na zkoušku. Pokud by bylo příliš řídké, zapracujte do něj ještě trochu mouky. Polévkovou lžící tvarujte knedlíčky nebo rukama tvořte kouličky. Vhoďte je do vroucí vody.

  3. Jakmile knedlíky vyplavou, nechte je ještě asi 3 minuty vařit. Pak vyndejte jeden knedlík a rozkrojte ho, zjistíte, zda je dobře uvařený. Všechny knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou, menší krátce přelijte studenou vodou a větší ihned roztrhněte, aby z nich vyšla pára. Podávejte k jakékoli pečeni, přelijte šťávou nebo omáčkou.