Potřebujete:
200 g vařeného uzeného bůčku bez kosti
50 g slaniny
400 g žemlí
120 g hrubé mouky
2 vejce
300 ml mléka
60 g sádla
strouhaný muškátový oříšek
sůl
mletý pepř
Postup:
Slaninu, maso a žemle nakrájejte na kostičky. Slaninu rozškvařte ve větším kastrolu, přidejte maso a osmahněte. Přidejte žemle a za stálého míchání ještě osmažte.
Prosetou mouku, sůl a koření smíchejte s vejci rozkvedlanými v mléce a vypracujte řídké těstíčko. Přidejte do něj směs bůčku a žemle, zamíchejte a nechte chvíli stát. Z těsta vytvořte dvanáct kulatých knedlíků, vložte je do vroucí osolené vody a vařte 9–10 minut. Při vaření knedlíky občas zamíchejte.
Uvařené knedlíky vyjměte, rozkrojte v půli, přelijte na sádle osmaženou cibulkou a podávejte s dušeným zelím nebo špenátem.