Potřebujete:
Na špíz a přílohu:
- pomeranč 1 kus (nakrájený na plátky)
- papriku žlutou 1 kus (nakrájenou na kostičky 3x3 cm)
- lososa 200 gramů (nakrájeného na kostičky 3x3 cm)
- citronovou trávu 4 kusy (stonky)
- vodu 1 kilogram
- vývar zeleninový 2 kostky (pro 0,5 l vody)
- rýži jasmínovou 120 gramů
- hrášek cukrový 100 gramů
- žampiony 100 gramů (nakrájené na plátky)
Na omáčku:
- moučku škrobovou 20 gramů
- šťávu pomerančovou 75 gramů
- sůl 1 špetku
- pepř 1 špetku
- kari 0,5 lžičky
- mangové čatní 60 gramů
Postup:
Postup přípravy je popsán s použitím speciálního robotu Thermomix.
Na stonky citrónové trávy nebo na dřevěné špízy navlékněte v libovolném pořadí kousky pomeranče, papriky a lososa – popřípadě můžete zeleninu a lososa dopředu propíchnout malým nožíkem a vložit do Varoma mísy.
Do mixovací nádoby dejte vodu a zeleninový bujón, vložte košík, odvažte rýži a nasaďte Varoma.
Na tácek Varoma rozložte lusky hrášku a žampiony, vložte do Varoma mísy a poduste 23 minut. Varoma rychlost 1.
Varoma mísu a košík odložte stranou, mixovací nádobu vyprázdněte a vývar zachyťte.
Do mixovací nádoby vložte škrob s pomerančovou šťávou a promíchejte 5 sekund rychlostí 3.
Do mixovací nádoby nalijte 300 g vývaru, rozmíchaný škrob s pomerančovou šťávou, sůl, pepř a kari a povařte 4 minuty / 100 °C / rychlost 3,5 (4 minuty / 100 °C / rychlost 2,5).
Přidejte mangové čatní, zahřejte 30 sekund / 100 °C / rychlost 2 a podávejte k lososovému špízu na rýži a hráškových luscích.