Potřebujete:
1 kg kapra
1 malý celer
1 mrkev
1 petržel
1 pórek
1 cibuli
1 bobkový list
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
3 hřebíčky
1 lžičku soli
60–70 g suchého perníku
50 g rozinek
1 lžíci másla
půl lžičky skořice
šťávu z poloviny citronu
Postup:
Vykuchaného kapra nakrájejte na podkovy. Hlavu, ploutve a ocas dejte do hrnce, přidejte očištěnou zeleninu, bobkový list, pepř, nové koření, hřebíčky a sůl. Pak přilijte 0,5 litru vody a 30 minut vařte.
Rozinky namočte zvlášť. Do druhého hrnce položte porce kapra a zalijte scezeným vývarem. Vařte doměkka přibližně 30 minut, poté rybu vyjměte a odložte do přikryté nádoby, aby nevystydla.
Do vývaru dejte rozdrobený perník, přidejte med a skořici. Vařte 15 minut na velkém ohni, poté přepasírujte přes sítko a přidejte rozinky. Omáčku dochuťte citronem, solí a pepřem a přelijte jí kapra.