Potřebujete:
Na těsto:
350 g mouky
1 vejce
125 ml teplé vody
Na náplň:
1 kg brambor
250 g měkkého přírodního sýru
1 rovnou lžičku pepře
sůl
Postup:
Mouku nasypejte do misky. Uprostřed vytvořte jamku, rozbijte do ní vejce a přidejte špetku soli. Míchejte vidličkou a postupně přilévejte vodu. Položte celou masu na vál a vypracujte těsto, které musí být dostatečně měkké a pružné. Odložte a přikryjte ho utěrkou, aby nevysychalo.
Brambory uvařte ve slupce. Když vystydnou, oloupejte je a pečlivě rozmačkejte vidličkou nebo pomelte mlýnkem na maso. Přidejte rozmačkaný sýr, pepř a sůl a pečlivě promíchejte. Z těsta vytvořte koule a nakrájejte je na přibližně dvoucentimetrové plátky. Každý plátek obalte v mouce a rozválejte, podle potřeby pomoučněte, aby se nelepil na váleček (těsto na ruské pirohy musí být tenké, ale přiměřeně). Z těsta vykrojte kolečka, naložte na ně náplň a vytvarujte pirohy. Vařte ve velkém hrnci v osolené vodě, až vyplavou.
Pirohy podávejte polité máslem „noisette“, tedy rozpuštěným na pánvi dozlatova. Můžete je rovněž posypat škvarky nebo orestovanou cibulí nebo polít smetanou. Skvěle chutnají také smažené.