Polský týden: ruské pirohy

Vaření a recepty 12. listopadu 2013

Teď si možná říkáte, že jsme se zbláznili, když vám do týdne s polskou kuchyní zařazujeme něco, co má v názvu slovo "ruské". Kdepak, nezbláznili, však to znáte - jak se prolínaly společně dějiny zemí, prolínala se i kuchyně. Takže takové ruské pirohy jsou teď součástí národní polské kuchyně.

Potřebujete:

Na těsto:

350 g mouky

1 vejce

125 ml teplé vody

Na náplň:

1 kg brambor

250 g měkkého přírodního sýru

1 rovnou lžičku pepře

sůl

Postup:

  1. Mouku nasypejte do misky. Uprostřed vytvořte jamku, rozbijte do ní vejce a přidejte špetku soli. Míchejte vidličkou a postupně přilévejte vodu. Položte celou masu na vál a vypracujte těsto, které musí být dostatečně měkké a pružné. Odložte a přikryjte ho utěrkou, aby nevysychalo.

  2. Brambory uvařte ve slupce. Když vystydnou, oloupejte je a pečlivě rozmačkejte vidličkou nebo pomelte mlýnkem na maso. Přidejte rozmačkaný sýr, pepř a sůl a pečlivě promíchejte. Z těsta vytvořte koule a nakrájejte je na přibližně dvoucentimetrové plátky. Každý plátek obalte v mouce a rozválejte, podle potřeby pomoučněte, aby se nelepil na váleček (těsto na ruské pirohy musí být tenké, ale přiměřeně). Z těsta vykrojte kolečka, naložte na ně náplň a vytvarujte pirohy. Vařte ve velkém hrnci v osolené vodě, až vyplavou.

  3. Pirohy podávejte polité máslem „noisette“, tedy rozpuštěným na pánvi dozlatova. Můžete je rovněž posypat škvarky nebo orestovanou cibulí nebo polít smetanou. Skvěle chutnají také smažené.