Potřebujete:
1 kachnu o hmotnosti přibližně 2 kg
250 g sušených švestek
100 ml červeného vína
Marináda:
5 kyselých jablek
3 cibule
majoránku
sůl a pepř
100 ml oleje
Postup:
Kachnu dejte marinovat o den dříve. Jablka a cibule rozpulte a nakrájejte na plátky, promíchejte s ostatními složkami a masou naplňte kachnu. Na noc ji vložte do chladničky.
Kachnu položte na plech a při teplotě 140 °C pečte tak dlouho, až maso začne snadno odpadávat od kosti (obvykle necelé 2 hodiny). Upečenou kachnu rozkrojte na poloviny. Oddělte od kosti maso z prsů a stehen, zbytek vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přes hodinu vařte pod pokličkou.
Vývar přeceďte, přidejte švestky, víno a vařte dále bez pokličky tak dlouho, až třikrát zmenší svůj objem. Pak ho přepasírujte přes síto. Kachnu, bohatě politou omáčkou, podávejte s chlupatými knedlíky a dušeným červeným zelím.