Potřebujete:
Na těsto:
500 g mouky
40 g droždí
100 g cukru
100 g másla
3 žloutky
přibližně 150 ml mléka
Na náplň:
300 g máku
250 ml mléka
150 g cukru
50 g másla
2 vejce
1 vanilkový lusk
2 lžíce medu
ořechy
kandované ovoce
Postup:
Droždí a lžíci cukru utřete se dvěma lžícemi mouky a vlažným mlékem a nechte nakynout. Žloutky utřete s cukrem na kyprou směs. Do misky přesejte mouku, vlijte nakynuté droždí, přidejte žloutky ušlehané s cukrem a vypracujte těsto. Kdyby bylo příliš husté, dolijte trochu vlažného mléka. Když se těsto přestane lepit na ruce, přidejte rozpuštěné vlažné máslo a znovu těsto dobře zpracujte, přikryjte utěrkou, odstavte na teplé místo a nechte vykynout.
Mák opláchněte, zalijte horkým mlékem smíchaným půl na půl s vodou a vařte 15-20 minut na malém ohni. Sceďte a nechte dobře okapat, poté dvakrát pomelte mlýnkem s drobným sítkem. Smažte pár minut na rozpuštěném másle, přidejte med, ořechy nebo kandované ovoce a vanilku (lusk podélně nařízněte a obsah vyškrábněte). Po vychladnutí promíchejte se žloutky utřenými s cukrem, poté spojte se sněhem z bílků.
Těsto rozdělte na dvě části a rozválejte na obdélníky o stranách 30 x 25 cm a silné přibližně 0,5 cm. Rozetřete na ně nádivku, přičemž jeden okraj těsta, široký asi 1,5 cm, ponechte čistý. Makovce zaviňte do rolády, vložte do vymazaných forem a nechte nakynout. Zavinuté makovce můžete také vložit do papíru na pečení s centimetrovou záložkou, konce papíru pak musíte svinout a podložit pod makovce. Pečte přibližně hodinu při teplotě 180 °C. Po upečení polijte makovce cukrovou polevou nebo posypejte moučkovým cukrem.