Polský týden: Makovec

Vaření a recepty 17. listopadu 2013

Na závěr polského týdne jsme si pro vás připravili recept na dezert. Ostatně, co by to bylo za nedělní oběd bez sladké tečky?

Potřebujete:

Na těsto:

500 g mouky

40 g droždí

100 g cukru

100 g másla

3 žloutky

přibližně 150 ml mléka

Na náplň:

300 g máku

250 ml mléka

150 g cukru

50 g másla

2 vejce

1 vanilkový lusk

2 lžíce medu

ořechy

kandované ovoce

Postup:

  1. Droždí a lžíci cukru utřete se dvěma lžícemi mouky a vlažným mlékem a nechte nakynout. Žloutky utřete s cukrem na kyprou směs. Do misky přesejte mouku, vlijte nakynuté droždí, přidejte žloutky ušlehané s cukrem a vypracujte těsto. Kdyby bylo příliš husté, dolijte trochu vlažného mléka. Když se těsto přestane lepit na ruce, přidejte rozpuštěné vlažné máslo a znovu těsto dobře zpracujte, přikryjte utěrkou, odstavte na teplé místo a nechte vykynout.

  2. Mák opláchněte, zalijte horkým mlékem smíchaným půl na půl s vodou a vařte 15-20 minut na malém ohni. Sceďte a nechte dobře okapat, poté dvakrát pomelte mlýnkem s drobným sítkem. Smažte pár minut na rozpuštěném másle, přidejte med, ořechy nebo kandované ovoce a vanilku (lusk podélně nařízněte a obsah vyškrábněte). Po vychladnutí promíchejte se žloutky utřenými s cukrem, poté spojte se sněhem z bílků.

  3. Těsto rozdělte na dvě části a rozválejte na obdélníky o stranách 30 x 25 cm a silné přibližně 0,5 cm. Rozetřete na ně nádivku, přičemž jeden okraj těsta, široký asi 1,5 cm, ponechte čistý. Makovce zaviňte do rolády, vložte do vymazaných forem a nechte nakynout. Zavinuté makovce můžete také vložit do papíru na pečení s centimetrovou záložkou, konce papíru pak musíte svinout a podložit pod makovce. Pečte přibližně hodinu při teplotě 180 °C. Po upečení polijte makovce cukrovou polevou nebo posypejte moučkovým cukrem.