Vánoční světové dobroty: italské panettonky

Vaření a recepty 9. prosince 2013

Štědrovečerní večeře – jeden ze symbolů vánočních svátků – může mít různé podoby. Připravili jsme pro vás sedm receptů ze sedmi důležitých evropských destinací. Za vyzkoušení určitě stojí, klidně i v čase nevánočním. Startujeme v Itálii - buongiorno!

Potřebujete:

400 g polohrubé mouky

200 g másla

1 kostku droždí

100 ml mléka

4 lžíce cukru

špetku soli

2 lžíce rumu

1 vanilkový cukr

4 vejce a 2 žloutky

100 g rozinek

50 g kandované citronové a pomerančové kůry

50 g kandovaných třešní (nebo jiného ovoce)

50 g loupaných mandlí

125 g meruňkové marmelády

2 lžíce citronové šťávy

125 g moučkového cukru

Postup:

  1. Rozinky properte, zalijte rumem a nechte 20 minut nabobtnat. Vlažné mléko smíchejte s droždím a lžící cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, rozehřáté vlažné máslo (150 g), kvásek, 3 lžíce cukru, vanilkový cukr, vejce a žloutky a vypracujte hladké těsto. Mandle, kandované ovoce a kůru nasekejte a spolu s rozinkami zamíchejte do těsta. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte 2 hodiny kynout.

  2. Formy na malé bábovičky nebo muffiny důkladně vymažte máslem, naplňte je do 2/3 těstem a nechte ještě chvíli kynout. Potom vložte formičky do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené. Po vyndání ihned potřete povrch zbytkem másla a nechte vychladnout.

  3. Panettonky vyklopte z formiček a potřete marmeládou (pokud je příliš tuhá, rozmíchejte ji s trochou horké vody dohladka). Moučkový cukr utřete dohladka s citronovou šťávou. Když marmeláda trochu zaschne, polijte ještě povrch citronovou polevou a nechte úplně zaschnout.