Potřebujete:
300 g rýže
1 l mléka
špetku soli
100 g másla
100 g cukru
3 vejce
citronovou kůru
1 vanilkový cukr
asi 500 g švestek
2 bílky
2 lžíce pískového cukru
Postup:
Rýži uvařte v osoleném mléce a nechte vychladnout. Máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak přidávejte žloutky, jeden po druhém, vychladlou rýži a nakonec tuhý sníh z bílků.
Ohnivzdorné misky vymastěte máslem a do nich navrstvěte polovinu rýžové hmoty. Na rýžovou hmotu rozložte omyté, vypeckované půlky švestek a zakryjte rýží. V předehřáté troubě nákyp upečte dorůžova. Asi 5 minut před koncem pečení navrstvěte na povrch sněhovou čepici z ušlehaných bílků a cukru. Pak nákyp dopečte a nakonec pocukrujte.