Lehký týden: Zapečená rýže s cuketami

Vaření a recepty 5. ledna 2014

I když vám tento recept předkládáme jako lehký a v zásadě dietní, vězte, že zachutná každému. Dokonce i "masožravci"!

Potřebujete:

200 g rýže parboiled

2 lžíce olivového oleje

1 cibuli

4 stroužky česneku

1 lžíci mateřídoušky

sůl

pepř

800 g cuket

400 g rajčat

200 g mozzarelly

černé olivy

50 g slaniny

Postup:

  1. Rýži uvařte doměkka. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, zpěňte na něm velkou jemně nakrájenou cibuli, přidejte nasekané stroužky česneku, lžíci mateřídoušky, rýži, osolte a opepřete, promíchejte a krátce prohřejte. Směs nasypejte do zapékací mísy a urovnejte do stejně vysoké vrstvy.

  2. Na kolečka nakrájejte cukety, rajčata a mozzarellu a mírně šikmo je zapíchejte do rýže (střídavě). Povrch osolte, opepřete, posypejte 15 nakrájenými černými olivami a drobně nakrájenou slaninou. Vložte do předehřáté trouby a zvolna zapékejte 30 až 40 minut.