Týden teplých omáček: Uzená krkovice s blumovou

Vaření a recepty 10. ledna 2014

Blumová omáčka dodá krkovici příjemný, netradiční nádech. Ale určitě z ní nemějte obavy, vždyť kance se šípkovou si také dáte!

Potřebujete:

4 plátky vařené uzené krkovičky

300 g vypeckovaných čerstvých blum

50 g cukru

40 g tuku

30 g hladké mouky

trochu citronové šťávy

špetku mleté skořice

sůl

Postup:

  1. Uzenou krkovičku uvařte v hrnci s vodou doměkka. Z citronu vymačkejte trochu šťávy. Čerstvé blumy omyjte, zbavte stopek, vypeckujte je a nakrájejte na dílky. Vložte je do kastrolu a podlijte trochou vody. Nemáte-li čerstvé blumy, můžete použít i kompotované.

  2. Blumy v kastrolu uvařte doměkka, pak je prolisujte nebo protlačte přes husté síto, šťávu zachyťte a nechte ji vychladnout.

  3. V jiném kastrolu rozehřejte tuk, zasypejte ho hladkou moukou a za stálého míchání připravte zlatavou jíšku. Zalijte ji vychladlou šťávou z blum, dobře rozmíchejte a podle potřeby zřeďte vodou. Omáčku povařte, přidejte do ní cukr, sůl, skořici a citronovou šťávu, krátce povařte a podávejte k teplému uzenému masu.