Těstovinový týden: Italské lasagne

Vaření a recepty 20. ledna 2014

Italové jsou svou „pastou“ proslulí, stejně jako Japonci svým sushi, Rusové pirohy a vodkou a my Češi knedlíky, syrečky a pivem. Může se tedy někdo divit, že těstoviny v nepřeberných podobách zdomácněly po celém světě?

Potřebujete:

lasagne

25 g másla

25 g hladké mouky

2,5 dl mléka

špetku muškátového oříšku

sůl

Na ragú:

250 g mletého hovězího masa

2 lžíce oleje

25 g másla

1 cibuli

2 stroužky česneku

kousek celeru

1 mrkev

1 dl červeného vína

2 lžíce rajčatového protlaku

sůl

pepř

olej na vymazání mísy

Postup:

  1. Lasagne uvařte podle návodu na obalu. Z másla, mouky a mléka připravte bešamel, ten ochuťte muškátovým oříškem a mírně osolte.

  2. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidejte nastrouhaný celer a mrkev a krátce osmahněte. Poté vmíchejte mleté maso a osmahněte je dohněda. Směs osolte, opepřete, zalijte červeným vínem a za stálého míchání přidejte rajčatový protlak.

  3. Do olejem vymazané zapékací mísy dejte střídavě vrstvu uvařených lasagní, bešamelu a ragú. Poslední vrstvu lasagní posypejte strouhaným parmazánem. Směs zapékejte asi 20 minut v předem vyhřáté troubě.