Týden se sv. Patrikem: Treska po irsku

Vaření a recepty 10. března 2014

V dřívějších dobách znamenal svátek sv. Patrika především čas pro rodinu a příležitost k návštěvě kostela. Postupem času se ale náboženský svátek, oslavující patrona Irska, který zde žil v 5. století, změnil v hromadnou party, kdy každý zpívá, tančí a polovina anglicky mluvícího světa se hlásí k irským kořenům. A všichni svorně hodují!

Potřebujete:

4 porce bílé tresky (čerstvé nebo mražené)

2 lžíce olivového oleje

mořskou sůl

drcený černý pepř

1 lžíci citronové šťávy

40 g sardelového másla (sardelová pasta nebo sardelka utřená s máslem)

150 g kečupu

hrst zelené petrželky

Postup:

  1. Porce tresky (mraženou nechte předem rozmrazit a dobře ji osušte) osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a nechte chvíli v chladu rozležet. Pak maso rychle opečte na rozehřáté pánvi potřené olejem.

  2. Přendejte ho do pekáčku, porce potřete sardelovým máslem, přelijte kečupem (podle chuti zvolte sladký nebo pálivý) a posypejte drobně nasekanou zelenou petrželkou. Zvolna pečte v předehřáté troubě 10–15 minut. Podávejte s bramborami nebo pečivem.