Potřebujete:
200 g instantní kukuřičné polenty
200 g uzeného eidamu (nebo čedaru)
malou misku vypeckovaných černých oliv
svazeček čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, dobromysl apod.)
sůl
bílý pepř
Postup:
Do většího hrnce nalijte 800 ml studené vody a nasypejte do ní polentu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte 10 minut za častého míchání vařit.
Bylinky omyjte, osušte a lístky otrhejte ze stonků. Podle potřeby je pokrájejte najemno. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadlu a olivy nakrájejte nadrobno. Jakmile začne polenta houstnout, vmíchejte do ní bylinky, sýr, lžičku pepře a sůl podle chuti. Důkladně míchejte, aby se polenta oddělila od stěn hrnce a sýr se rozpustil.
Podávejte jako hustou kaši, případně nechte chvíli ztuhnout a tvarujte do knedlíčků. Podávejte samotné nebo se špenátem, zeleninovým salátem či grilovanou zeleninou.