Farmářský týden: Králík na zelenině

Vaření a recepty 14. dubna 2014

Suroviny koupené na farmářském trhu nebo rovnou vypěstované na vlastní farmě či zahrádce mají několik nesporných plus. Jsou stoprocentně původní, nezatížené chemií a chutnají o dost líp než ty ze supermarketu. Přemýšlejte občas o tom, z čeho a co vlastně vaříte...

Potřebujete:

zadek králíka (zadní běhy a hřbet)

100 g slaniny

4 stroužky česneku

1 lžíci provensálského koření

sůl

pepř

10 malých cibulek

3 stonky řapíkatého celeru

3 mrkve

1 červenou papriku

Postup:

  1. Polovinu slaniny nakrájejte na klínky, stroužky česneku na poloviny. Králíka prošpikujte slaninou a česnekem. Vložte ho do pekáčku s drobně nakrájenou zbylou slaninou a posypte ho provensálským kořením. Přidejte oloupané cibulky, králíka podlijte troškou vody nebo zeleninovým bujonem, zakryjte poklicí a pečte zvolna asi hodinu.

  2. Pak přidejte očištěný nakrájený celer, mrkev a papriku a odkryté dopečte dozlatova (asi půl hodiny). Podle potřeby podlévejte a přelévejte šťávou. Podávejte s bramborami.