Potřebujete:
1 slepici
sůl
mletý bílý pepř
50 g másla
1 cibuli
mletou papriku
500 ml drůbežího vývaru nebo vody
250 ml smetany na vaření
30 g hladké mouky
Postup:
Slepici rozčtvrťte, omyjte a osušte. Čtvrtky masa osolte a mírně opepřete. V kastrolu rozpusťte lžíci másla, maso na něm ze všech stran mírně opečte a potom vyjměte z kastrolu.
Do hrnce přidejte zbylé máslo a na něm zpěňte oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprašte ji mletou paprikou a krátce osmahněte. Pak do hrnce vraťte rozčtvrcenou slepici, podlijte ji 200 ml vývaru, přiklopte poklicí a na mírném ohni duste doměkka (zhruba 2 hodiny). Během této doby maso obracejte a případně podlévejte horkým vývarem.
Měkké maso vyjměte, vývar vyduste do tuku a zaprašte ho moukou. Připravte světlou jíšku. Tu zalijte 200 ml vývaru, osolte, prošlehejte a na mírném ohni za častého míchání ještě 15 minut vařte. Potom přilijte smetanu, nechte ji přejít varem a odstavte z ohně. Do omáčky vložte porce slepice, krátce je prohřejte a podávejte s houskovými knedlíky.