Potřebujete:
250 ml mléka
50 g másla
350 g hrubé mouky
sůl
2 velká vejce
350 g ostružin
300 g zakysané smetany
150 g moučkového cukru
Postup:
Ostružiny omyjte, nechte okapat a dejte stranou asi 20 kousků. Ostatní vidličkou rozmačkejte a propasírujte přes husté síto. Omáčku promíchejte se smetanou a všlehejte do ní cukr.
Mléko nalijte do kastrůlku, přidejte kousky másla a přiveďte k varu. Mouku promíchejte se solí. Vroucí mléko odstavte z plotýnky, vsypte do něj naráz všechnu mouku, vraťte ho na plotýnku a neustále míchejte, odpalujte ho na ohni asi 1-2 minuty, až vznikne hladký nelepivý bochánek těsta. Ten přendejte do misky a nechte chvilku vychladnout. Do chladnoucího těsta všlehejte postupně obě vejce a připravte hladké těsto.
V hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Z odpalovaného těsta připravte malé kulaté knedlíčky, ty zavařte do vroucí vody a vařte zhruba 8 minut. Vyjměte je, nechte odkapat a rozdělte na porce. Knedlíky přelijte ostružinovou omáčkou a posypte celými ostružinami.