Pivní týden: Hovězí pečeně se svíčkovou omáčkou a žemlovým knedlíkem

Vaření a recepty 10. května 2014

Od 15. do 31. května probíhá na pražské Letenské pláni sedmý ročník Českého pivního festivalu. V jeho rámci budete mít možnost ochutnat třeba tuto dobrotu!

Potřebujete:

600 g hovězího zadního masa

1 lžíci plnotučné hořčice

60 g slaniny

10 g soli

80 g tuku

čtvrt celeru

1 mrkev

1 petržel

1 cibuli

300 ml vody

5 zrníček celého pepře

4 zrníčka nového koření

1 bobkový list

30 g citronu

20 ml octa

20 g cukru

30 g másla

60 g hladké mouky

100 ml smetany

40 g brusinek

Na knedlík:

280 g žemle

240 ml mléka

2 vejce

8 g soli

45 g hrubé mouky

5 g kadeřavé petržele

na špičku nože muškátového květu

Postup:

  1. Z kořenové nakrájené zeleniny a cibule připravte orestovaný dozlatova opečený základ, ten ochuťte octem, cukrem, solí a hořčicí. Přidejte divoké koření a do základu vložte prošpikované a opečené maso. To duste doměkka. Smíchejte smetanu s hladkou moukou a omáčku zahustěte. Důkladně ji provařte, přidejte citronovou kůru a syrové máslo.

  2. Housku nakrájejte na kostičky. V misce smíchejte mléko se žloutky, přidejte sůl, muškátový oříšek a pak hrubou mouku, aby se začalo tvořit trošku tužší těstíčko. Nakonec přisypejte petrželovou nať, promíchejte a těstíčko nalijte na nakrájenou housku. Promíchejte a nechte chvíli odpočinout.

  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a ten pak vmíchejte do těstíčka s houskou. Z těsta vytvarujte válcové šišky a zabalte je do potravinové fólie, tu na krajích zavažte. Fólii jemně propíchejte a knedlík dejte na 25 minut vařit. Svíčkovou servírujte se žemlovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.