Potřebujete:
6 g droždí
15 g krupicového cukru
140 ml mléka
300 g hrubé mouky
1 vejce
2 g soli
160 g švestkových povidel
80 g mletého máku s cukrem
60 g másla
Na omáčku:
400 ml mléka
24 g pudinkového prášku
64 g krupicového cukru
4 g vanilkového cukru
vanilkový lusk dle chuti
20 ml rumu
Postup:
Z rozdrobeného droždí, cukru a mléka udělejte kvásek. Přidejte mouku, vajíčka, sůl, citronovou kůru, špetku soli, rozpuštěné máslo a vytvořte těsto, které nechte vykynout. Poté vypracujte z těsta placku a tu plňte povidly a znovu nechte těsto vykynout. Nakonec uvařte knedlíky v páře zhruba 15 min.
Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte k varu, přidejte cukr, vanilkový lusk, rozmíchaný pudink a omáčku vařte do zhoustnutí. Nechte ji mírně zchladnout a všlehejte do ní větší část změklého másla, rum a smetanu tak, aby vznikla krémová omáčka. Na talíř nalijte omáčku, do ní posaďte knedlík a posypejte ho mletým mákem s cukrem.