Potřebujete:
6 středně velkých jablek
350 g hladké mouky
160 g Hery
150 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
1 žloutek
100 ml rumu
1 lžíci rozinek
1 lžíci ořechových jader
mouku na vál
Postup:
Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky, posypte je polovinou dávky cukru, pokapejte rumem a nechte několik hodin (nejlépe do druhého dne) proležet. Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte zbylý cukr, nakrájenou Heru a žloutek a vše zpracujte v hladké těsto. Rozdělte je na poloviny, každou zabalte do fólie a nechte v chladu 30 minut rozležet.
Z každého dílu vyválejte kolo velikosti dortové formy. Formu vyložte pečicím papírem a na dno položte těsto, které propíchejte vidličkou. Poklaďte ho okapanými jablky (šťávu zachyťte do misky) a zakryjte druhým plátem těsta. Po obvodu zmáčkněte okraje, povrch propíchejte vidličkou a pokapejte šťávou z jablek. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte do zlatorůžova.