Zkuste dort Pavlova, vypadá složitě, ale zvládne ho každý

Vaření a recepty 6. června 2020

Jestlipak víte, kde získal dort Pavlova svůj název? Přece podle slavné ruské baletky Anny Pavlovové. Tenhle dort je stejně lehký a vzdušný jako pohyb této proslulé tanečnice.

Potřebujete:

Na sněhové pláty:

5 ks bílků – žloutky využijete na krém

200 g krupicového cukru

200 g krupicového cukru na rozvar

100 ml vody

nahrubo nasekané ořechy

Krém:

750 ml smetany

200 g cukru

80 g kukuřičného škrobu

5 ks žloutků

150 g tuku

Postup:

  1. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. V průběhu šlehání nechte vařit cukrový rozvar. Cukr s vodou dejte vařit na 120 °C. Horký rozvar přilijte za stálého šlehání k bílkům a dále šlehejte do opětovného ztuhnutí. Pomocí stěrky, případně sáčku rozetřete na plech s pečicím papírem jednotlivé pláty, posypte je ořechy a dejte pocukrované moučkovým cukrem péct na 160 °C cca 20 minut.

  2. Připravte si krém. V části studené smetany rozmíchejte škrob a zbylou smetanu dejte vařit. Po dosažení varu přidejte cukr, rozmíchaný škrob a nechte dobře provařit. Nakonec do vařící směsi přidejte žloutky a ještě asi minutu provařte. Dobře míchejte, aby se žloutky nesrazily. Poté nechte vychladnout a vyšlehejte s tukem. Vychladlé pláty spojte krémem a jednotlivé vrstvy proložte ovocem a čokoládou podle chuti.