Týden pečených sladkostí: Jablečný Tarte Tatin

Vaření a recepty 15. května 2014

Obrácený koláč je tradiční francouzskou specialitou, která vznikla jen tak náhodou nepozorností jedné ze sester Tatinových.

Potřebujete:

220 g hladké mouky

špetku soli

150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť rozkrájeného na kostky

1 žloutek

Náplň:

1,2 kg jablek

70 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

185 g třtinového cukru

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli a přidejte tuk Hera máslová příchuť. Těsto vypracujte, dokud se nebude podobat jemné strouhance. Poté přidejte žloutek a trochu studené vody a těsto vypracujte do hladka, aby se všechny ingredience spojily. Po zpracování zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte do lednice minimálně na půl hodiny odležet.

  2. Připravte si náplň. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Na žáruvzdorné pánvi rozehřejte rostlinný tuk Hera máslová příchuť a přidejte cukr. Na lehkou karamelovou hmotu naskládejte čtvrtky jablek pevně jednu vedle druhé tak, aby nevznikla žádná mezera. Tuto směs vařte na mírném ohni cca 35 až 40 minut, dokud jablka nezměknou a karamel nebude nahnědlý a táhlý.

  3. Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučněném vále do kulatého tvaru, který je větší než průměr dortové formy/pánve. Rozložte těsto přes podušená jablka s karamelem a okraje těsta vtlačte přes jablka. Poté vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte koláč asi dvě minuty odpočnout a pak překlopte na talíř. Podávejte ho teplý se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.