Potřebujete:
1 sklenici třešňového kompotu
2 hrnky polohrubé mouky
3 vejce
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
2 lžičky jedlé sody
tuk na vymazání
strouhanku na vysypání formy
Maková nádivka:
150 g mletého máku
80 g cukru
3,3 dl mléka
1 lžíci másla
1 lžičku sušené citronové kůry
špetku mleté skořice
Postup:
Kompotové třešně slijte. Vejce ušlehejte s cukrem, přidejte olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a půl hrnku šťávy z třešňového kompotu. Mák na nádivku podlijte mlékem a duste za stálého míchání asi 10 minut na mírném ohni. Pak vmíchejte cukr, máslo, citronovou kůru a skořici, ještě krátce za stálého míchání povařte a nechte částečně vychladnout.
Do vymazané a vysypané formy nalijte polovinu těsta, rozetřete ho po celém dnu a rozdělte na něj makovou nádivku tak, aby 2 cm na okrajích zůstaly volné. Na mák narovnejte kompotové třešně a vše přelijte druhou částí těsta. Povrch koláče ozdobte zbylými třešněmi, vložte do trouby a upečte dozlatova.