Indický týden: Zelné placky s koriandrovou omáčkou

Vaření a recepty 23. května 2014

Koriandr je v indické kuchyni jednou z nejpoužívanějších bylinek. Když k němu přidáte tradiční indickou kurkumu, máte na stole nefalšovanou chuť Bollywoodu.

Potřebujete:

150 g mladého zelí

200 g hladké kukuřičné mouky

1 lžičku soli

1/4 lžičky mletého černého pepře

1/2 lžičky mletého koriandru

1/2 lžičky kurkumy

1/2 lžičky sezamových semínek

1 chilli papričku

1/4 lžičky čerstvého očištěného zázvoru

2 lžíce arašídového oleje

řepkový olej na smažení

Omáčka:

1 svazek čerstvého koriandru

2–3 stroužky česneku

2–3 lžíce bílého jogurtu

1 velkou cibuli

sůl

Postup:

  1. Zelí nakrájejte na nudličky, smíchejte s polovinou soli a nechte asi 20 minut odstát. Potom zelí dobře vymačkejte, vložte do mísy a přidejte mouku, koření, arašídový olej, semínka, nasekaný zázvor, zbytek soli a semínek zbavenou a nasekanou feferonku. Vše dobře promíchejte, podle potřeby zřeďte vodou a nechte odstát 10–15 minut. Tvarujte malé placičky a smažte je z obou strana na rozpáleném řepkovém oleji.

  2. Nasekaný zelený koriandr smíchejte s prolisovaným česnekem, rozšlehaným jogurtem a nasekanou cibulí, osolte a omáčku podávejte k placičkám.