Potřebujete:
4 bifteky z hovězí svíčkové (celkem asi 600 g masa)
400 g čerstvé nebo zmrazené barevné zeleninové směsi (karotky, brokolice, chřestu apod.)
200 g malých žampionů
150 g másla
100 g plátků anglické slaniny bez kůže
1 dl vývaru
1 dl červeného portského vína (nebo jiného sladkého těžšího vína)
1 lžičku hladké mouky
slunečnicový olej na opečení a marinování
špetku cukru
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup:
Bifteky lehce naklepejte hranou ruky a maso znovu shrňte do požadovaného tvaru a výšky. Opepřete je, osolte, obtočte plátky slaniny a lehce převažte provázkem. Pak je potřete olejem a nechte 30 minut odležet.
Bifteky opečte na troše oleje asi 3 minuty z každé strany, přeložte je do nahřátého pekáčku a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 90 °C. Mezitím krátce povařte syrovou zeleninu (zmrazenou jen nechte rozmrazit a ohřejte ji). Hotové bifteky vyjměte z pekáčku a uložte v teple.
Ve zbylém výpeku rozpusťte lžíci másla, přidejte mouku, osmahněte ji dozlatova, zalijte vývarem a vínem, povařte 5 minut a na závěr omáčku dochuťte solí a pepřem. Na polovině másla opečte zeleninu s trochou soli, pepře a špetkou cukru. Na druhé polovině másla orestujte překrájené žampiony, ty také osolte a opepřete. Bifteky s omáčkou podávejte na nahřátých talířích, obložené zeleninou se žampiony a s různě upravenými bramborami.