Potřebujete:
1 šišku hotového houskového knedlíku
1 konzervu sterilovaných drcených rajčat
400 g nastrouhaného sýru (mozzarelly na zapékání nebo eidamu)
300 g mraženého špenátového protlaku
3 dl smetany
2 – 3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
olej na vymazání
strouhanku na vysypání formy
Postup:
Knedlík nakrájejte na kolečka a třetinu rozložte na dno vymazané a vysypané kulaté zapékací formy. Pokapejte je třetinou smetany a posypte pětinou sýru. Z rozmrzlého špenátu vymačkejte přebytečnou vodu, osolte ho, opepřete a rozložte na sýr.
Posypte ho další pětinou sýru a přidejte další vrstvu knedlíků. Pokapejte je další třetinou smetany, posypte pětinou sýru a přidejte vrstvu drcených rajčat, která jste předem ochutili drceným česnekem, solí a pepřem.
Zasypte je další pětinou sýru, poklaďte vrstvou zbylých knedlíků, ty posypte zbylým sýrem a zalijte zbylou smetanou. Vše vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 30 – 40 minut dozlatova.