Týden receptů našich čtenářů: Srnčí nebo jelení pečeně

Vaření a recepty 4. června 2014

Recept nám zaslal pan Mirek Svoboda ze Zdounek.

Potřebujete:

100 g srnčího nebo jeleního masa z kýty, plece nebo hřbetu

100 g slaniny

sůl

3 lžíce oleje

2 cibule

šálek nastrouhané kořenové zeleniny - mrkev, petržel, celer

2 - 3 lžičky koření

1 lžíci hladké mouky

1 lžíci másla

Postup:

  1. Maso prošpikujte částí slaniny, zbytek nakrájejte a s přidáním oleje rozškvařte. Přidejte osolené maso a po všech stranách ho opečte. Pak do tuku vsypte drobně nakrájenou cibuli, osmahněte, přidejte nastrouhanou zeleninu a rovněž ji opečte.

  2. Maso posypte kořením, podlijte vodou nebo vývarem z masoxu, vložte do trouby a za občasného přelití vypečenou šťávou a obrácení upečte doměkka. Měkké maso vyjměte a nechte v teple. Vypečenou šťávu zahustěte moukou, povařte a zjemněte máslem.

  3. Můžete rovněž přilít i sklenku koňaku. Pak ještě krátce povařte a podávejte s brusinkovým nebo rybízovým kompotem. Jako přílohu volte houskové knedlíky nebo opečené brambory a samozřejmě pivo.