Potřebujete:
Na těsto:
175 g hladké mouky (1 lžíci mouky můžete nahradit parmezánem)
100 g studeného másla nakrájeného na kostky
1 žloutek
4 lžíce studené vody
Na cibulku karamelizovanou s balsamicem:
5 červených cibulí nakrájených na proužky
1/2 až 1 lžíci cukru
3 lžíce balsamicového octa
sůl
pepř
rozmarýn
lžíci olivového oleje
Na náplň:
100 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
1 vejce a 1 bílek
100 g čedaru
Postup:
Nejdříve si připravte těsto na koláč. Všechny ingredience dejte do větší mísy a zamíchejte vidličkou, potom začněte zpracovávat rukou. Pracujte rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopte vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněťte. Z těsta by měla být konzistentní koule. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
V pánvi rozehřejte olivový olej, přisypte cibuli a přidejte větvičku rozmarýnu. Na středním plamenu restujte asi 10 minut. Cibuli zasypte cukrem, vše chvíli opékejte, až se vytvoří na cibulce karamel. Přilijte balsamicový ocet, nechte vypařit a odstavte z tepla, větvičku rozmarýnu vyndejte.
Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu dotenka, namotejte si ho na váleček, rozviňte ho do formy, prsty vtiskněte a propíchejte vidličkou. Pečte 20 minut, až je povrch jemně zlatavý.
Nastrouhejte si sýr a dejte ho stranou. V míse prošlehejte vejce s mlékem a smetanou, osolte a opepřete. Z trouby vyndejte předpečený korpus, na spodek vlijte trochu smetanové směsi a na ni poklaďte část cibule. Zasypte koláč sýrem, zalijte zbylou smetanou, poklaďte zbytkem cibule a sýra. Teplotu v troubě stáhněte na 190 °C a dopékejte ještě asi půl hodiny.