Potřebujete:
300 g hrubé mouky
1 vejce
trochu oleje
špetku soli
vodu podle potřeby
bílek na potření
100 až 150 g másla na přelití
Náplň:
150 g oloupaných brambor
300 g nízkotučného tvarohu
2 lžíce nakrájené cibule
1 vejce (není nutné)
2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, máta, kerblík)
2 až 3 lžíce kysané smetany (není nutné)
sůl
máslo
Postup:
Připravte si těsto z mouky, vejce, špetky soli, trochy oleje a stejného množství vody. Vymíchejte do hladké hmoty, vytvarujte do koule a přikryté pod fólií nechte odpočívat asi tři čtvrtě hodiny.
Uvařte si brambory a po vychladnutí je propasírujte na kaši. Cibuli nechte zesklovatět na másle, přidejte bylinky, osolte a sundejte z plotny. Smíchejte s tvarohem a bramborami, případně pro hladkost přidejte kysanou smetanu.
Rozválejte těsto na válu a vykrajujte z něj sklenicí kolečka o průměru asi 10 centimetrů. Z náplně dělejte kuličky nebo je na těstové plátky dávejte lžící. Okraje koleček potřete rozmíchaným bílkem, slepte a dobře zmáčkněte. Můžete je „vlnkovat“ prsty, korutanským slovem „krendeln“. Pokládejte na pomoučený vál.
Ve velkém hrnci si uvařte osolenou vodu. Vložte do vařící nudle a nechte vařit asi 10 až 12 minut. Opatrně vytahujte a dejte na předehřáté talíře. Přelijte horkým máslem, podávejte se zeleným salátem.