Potřebujete:
700 g rybízu (nejlépe směsi různých barev)
15 plátků toastového chleba
60 g cukru
1/3 lžičky želatiny v prášku
trocha griotky
vanilková zmrzlina na doplnění
Postup:
Kuličky rybízu vložte do kastrůlku, zasypte je cukrem a za stálého míchání krátce povařte. Ovoce se ale nesmí rozvařit, musí jen pustit šťávu. Pak rybízovou směs přeceďte přes sítko a šťávu zachyťte. Želatinu nechte nabobtnat v malém množství studené vody, vmíchejte ji do teplé rybízové šťávy a dochuťte trochou griotky.
Pět misek vytřete tukem. Z plátků toastového chleba okrájejte kůrky a z pěti vykrojte kolečka o stejném průměru, jako je průměr horní části misek. Ostatní plátky nakrájejte na široké proužky, namočte je do rybízové šťávy a vyložte jimi vymazané misky. Misky naplňte asi polovinou rybízu, přidejte další vrstvu namočených proužků chleba, zakryjte ji zbylým rybízem a vše zakryjte toastovými kolečky namočenými do rybízové šťávy. Vše zakryjte fólií a uložte do druhého dne v chladu.
Před podáváním misky krátce ponořte do horké vody, dortíky vyklopte na talířky a podávejte s kuličkami vanilkové zmrzliny a přelité zbylým rybízovým sirupem.