Potřebujete:
1 kg jahod
1 kg cukru
1 citron
lžička másla
Postup:
- Jahody omyjte a očistěte od stopek. Nahnilé nebo zmačkané plody vyhoďte, mohly by vám znehodnotit celý džem. Připravte si větší hrnec a překrájejte do něj celé jahody na poloviny a přidejte polovinu množství cukru. Hrnec uzavřený fólií uložte přes noc do chladu. Do mrazáku zároveň vložte talířek, abyste mohli během vaření snadno zkontrolovat, zda připravovaný džem správně želíruje.
- Druhý den přidejte k jahodám, které přes noc pustily šťávu, zbytek cukru a citronovou šťávu. Směs přiveďte k mírnému varu a zhruba po půlhodině vyzkoušejte, zda lžička džemu na vychlazeném talířku rychle tuhne. Pokud se konzistence nemění, pokračujte ve varu dalších deset minut a postup opakujte. Pokud začne džem tuhnout, rozmíchejte v něm na závěr lžičku másla.
- Sklenice na džem vysterilizujte a do horkých plňte vroucí džem. Na povrch můžete položit kolečko pečicího papíru tak, aby utěsnil prostor na hladině, tím zabráníte plesnivění. Po uzavření sklenice nechte pozvolna vychladnout. V temnu a chladu (do 20 stupňů) vydrží džem rok.