Potřebujete:
500 g čerstvých hub
450 g hrubé mouky
2 dl mléka
1 žemle
1 vejce
15 g droždí
lžička majoránky
mletý pepř
sůl
Omáčka:
1 plechovka drcených rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce cukru
1 stroužek česneku
několik lístků čerstvé majoránky
mletý pepř
sůl
Postup:
- K prosáté mouce přidejte droždí, vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, majoránku, sůl, pepř a vypracujte těsto. Vmíchejte žemli nakrájenou na kostičky a nechte 40 minut odpočinout.
- V hrnci přiveďte k varu drcená rajčata s cukrem, drceným česnekem a majoránkou. Omáčku rozmixujte, vmíchejte do ní olivový olej, opět rozmixujte, osolte a opepřete.
- Houby nakrájejte, opečte na teflonové pánvi a poduste. Až zchladnou, vmíchejte jich polovinu do těsta a nechte 15 minut kynout. Z těsta utvořte menší kulaté knedlíky, nechte je ještě 5–10 minut vykynout, poté je asi 8 minut vařte. Hotové knedlíky rozřízněte a podávejte s rajčatovou omáčkou a zbylými podušenými houbami.