Houbový týden: Houbové kynuté knedlíky

Vaření a recepty 27. srpna 2014

Kynuté knedlíčky z hub nemusí fungovat jako pouhopouhá příloha. Když je naservírujete se zbytkem podušených hub, máte na stole krásně kompletní pokrm.

Potřebujete:

500 g čerstvých hub

450 g hrubé mouky

2 dl mléka

1 žemle

1 vejce

15 g droždí

lžička majoránky

mletý pepř

sůl

Omáčka:

1 plechovka drcených rajčat

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce cukru

1 stroužek česneku

několik lístků čerstvé majoránky

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. K prosáté mouce přidejte droždí, vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, majoránku, sůl, pepř a vypracujte těsto. Vmíchejte žemli nakrájenou na kostičky a nechte 40 minut odpočinout.
  2. V hrnci přiveďte k varu drcená rajčata s cukrem, drceným česnekem a majoránkou. Omáčku rozmixujte, vmíchejte do ní olivový olej, opět rozmixujte, osolte a opepřete.
  3. Houby nakrájejte, opečte na teflonové pánvi a poduste. Až zchladnou, vmíchejte jich polovinu do těsta a nechte 15 minut kynout. Z těsta utvořte menší kulaté knedlíky, nechte je ještě 5–10 minut vykynout, poté je asi 8 minut vařte. Hotové knedlíky rozřízněte a podávejte s rajčatovou omáčkou a zbylými podušenými houbami.