Potřebujete:
1,5 kg vepřové krkovice
150 g sušených švestek
2 nakyslá jablka
masový vývar podle potřeby
1/2 kelímku smetany
1 lžíce rybízové marmelády
sůl
špetka mletého zázvoru
mletý pepř
olej
Postup:
- Sušené švestky vypeckujte, zalijte vodou, krátce povařte, sceďte a nechte vystydnout. Jablka oloupejte, rozkrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Maso omyjte, osušte, vyřízněte do něj kapsu, a tu vytřete solí, pepřem a zázvorem. Naplňte ji jablky a švestkami a zašijte nebo zajistěte párátky.
- Olej rozehřejte na pekáčku a maso na něm ze všech stran prudce opečte. Podlijte ho vývarem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte doměkka. Během pečení podlévejte vývarem a potírejte vypečenou šťávou. Upečené maso vyndejte a uložte v teple.
- Vypečenou šťávu rozmíchejte se smetanou a nechte přejít varem. Rybízovou marmeládu nebo želé rozmíchejte dohladka a přidejte ke smetaně. Omáčku ochuťte solí a pepřem a už jen prohřejte. Pečeni zbavte nití či párátek a nakrájejte na plátky. Každou porci přelijte omáčkou a podávejte s bramborovým knedlíkem.