Vlasta 23/2020

3. 6. 2020

Rozhovor: V padesátých a šedesátých letech ji posluchači i diváci milovali. Mladičká Eva, tehdy Kunertová, začínala v Ostravě jako rozhlasová hlasatelka, poté se stala známou i jako televizní redaktorka. „Kdysi mi někdo řekl: „Hlavně si nepředstavuj, kolik milionů lidí se na tebe dívá.“ Vzpomínám si na jednu situaci – uváděla jsem televizní pořad Písničky z jukeboxu a nemohla jsem si vzpomenout na jméno herce, který tu píseň nazpíval: „Je to herec, kterého všichni dobře znáte!“ Písnička začala a z režie se ozvalo: „Proč jsi neřekla Brodský?!“ Kolegové se smáli, že jsem si nemohla vzpomenout. Když jsem měla písničku odhlásit, byl na mě záběr a já věděla, že to jméno zas nevím: „Měla jsem pravdu, že znáte toho herce? Já ho taky miluju!“ Zvukaři leželi na stole a řvali smíchy,“ vzpomíná v rozhovoru Eva Mudrová. Za odvahu v srpnu 1968 jí soudruzi zakázali milovanou profesi. Se stejným nadšením se k ní vrátila po sametové revoluci. Energická a okouzlující je i ve svých 87 letech.

Téma: Šťastný vztah vzkvétá jen při každodenním soužití. Vážně to je pravidlo? Existují totiž manželé nebo dlouhodobí partneři, kteří spolu sdílejí intimitu, koníčky, jezdí na dovolené, vychovávají děti, milují se, ale jediné, co nesdílejí, je společná domácnost. Žít odděleně jim z různých důvodů vyhovuje. Tento typ nevšedního soužití zdá se vyhovuje stále většímu počtu párů.

O čem se mluví: Lékařka Miroslava Skovajsová založila první mamografické centrum u nás a od té doby pomohla tisícovkám žen s rakovinou prsu. Neustále apeluje na prevenci, která je nejlepší léčbou. „Beru jako poslání, že se snažím uklidnit ženy, kterým najdeme nádor prsu. Snažím se zbavit je strachu z léčby a dát jim impulz k tomu, aby s nemocí zabojovaly. Za léta praxe vím, že odhodlání uzdravit se je součástí léčby. Běžně skutečně diagnostikujeme na našich dvou pracovištích týdně 10–15 nových případů nádorů prsu. Polovina jsou ženy bez příznaků ze screeningu, polovina přichází s hmatným nálezem. V prvních šesti korona-týdnech jsme úměrně malému počtu vyšetřených měli 2–3 nově nemocné týdně, všechno to byly ženy s hmatnými nálezy. Ovšem to se postupně mění a ženy opět začaly chodit na screening. Když to shrnu, tak v prvních 6 týdnech naše pracoviště diagnostikovalo asi o 50–60 případů rakoviny prsů méně,“ říká v rozhovoru.

Vztahy: Ve třinácté komnatě řady žen bývá pečlivě ukrytý expartner. Rozchod je pro ně nejen nepříjemná životní zkušenost, ale často i celoživotní tajemství.

Recepty: Hledáte impuls, abyste se pustili do vlastnoruční výroby těstovin? Jeden takový jsme na vás nastražili v rubrice vaření. Ovšem předem varujeme, že domácí špagety jsou nebezpečně návykové!