Vlasta 24/2020

10. 6. 2020

Rozhovor: Život herečky, tanečnice a podnikatelky Kristýny Bokové připomíná pohádku. Do kin vstupuje nový celovečerní film, kde hraje jednu z hlavních rolí, s přáteli v centru Prahy provozuje klub s galerií a k tomu čeká své třetí dítě. Ale v životě nic není takové, jak se na první pohled zdá… „Myslím, že jsem vzdorovitost zdědila – mám velmi divokého otce. A díky tomu nerada dělám věci pod tlakem. Nechci být manipulovaná, protože sama nechci manipulovat, což se ve vztazích mezi mužem a ženou děje běžně. Jeden čas jsem si dokonce myslela, že nikdy nebudu s nikým spokojená, ale pak přišel Lukas a všechny moje pochybnosti zmizely. On je prostě ten pravý. Ale pozor, za všechny muže, které jsem ve svém životě potkala, jsem ráda. Všichni mi něco dali. Něco jsem se dozvěděla sama o sobě, mohla udělat krok dál a tím zjistit, co chci a nechci, a potkat svého muže.“

Téma: Píšeme ve Vlastě celý rok o manželství. O tom pevném až za hrob. O rozvodech. O vztazích na stará kolena. O láskách mezi ženami a o láskách mezi muži. O láskách, na které jsou potřeba tři. A jedno téma se každém z nich vrací. Nevěra. Pro všechny je ideál věrný vztah, ale zdá se, že reálně je spíš výjimka, když žádný z partnerů neklopýtne. A tak jsme se rozhodly, že se na tu tak moc skloňovanou nevěru podíváme z gruntu. Na co jsme přišly? Že to není buď a nebo. Nevěra tu je, ať chceme, nebo ne. Nejsme na ni připravené. Ať už jsme těmi podváděnými ženami, milenkami, nebo těmi, které skončily v náručí jiného muže, i když měly doma toho svého. Vyzpovídaly jsme ty, které to zažily.

Retro story: Jedna z nejznámějších hereček 20. století, překrásná Lauren Bacall, stihla za svůj život natočit mnoho báječných filmů, ale také uhranout Humphreye Bogarta a Franka Sinatru. Byla legendou „starého dobrého Hollywoodu“ a pohybovala se mezi legendami.

Příběh: S vášnivou sběratelkou původních odrůd rajčat Alenou Krištofovou jsme si povídali nejen o tom, proč je právě původní odrůda zárukou bohaté sklizně, ale i o tom, jak se jí daří společné dílo s partnerem. Rozhodli se totiž v zámeckému parku v Albrechticích obnovit původní užitkovou zahradu ve stylu první republiky.

Vaření: Nové brambory jsou už v ochodech a jestli nevíte, co s nimi jiného, než je sníst k večeři na loupačku, měli bychom pár nápadů…