Vlasta 25/2020

17. 6. 2020

Rozhovor: Před čtvrt stoletím se stala Monika Žídková nejkrásnější ženou Evropy, doposud jako jediná Češka. U nás získala nejen titul Miss ČR, ale také Miss tisíciletí a Nejoblíbenější Miss v historii soutěže. Dnes se jmenuje Brzesková a už šestým rokem je starostkou slezských Kravař. Stále je velmi krásná, i když to podle ní v soutěžích ani v životě nestačí. A je jedna z mála, které vztah před Miss vydržel… a drží dodnes. „My jsme spolu začali chodit v patnácti, jestli se tomu dá v tom věku tak říkat. Pamatuju si, jak jsem si tehdy šla vyzvednout občanku. Prožíval se mnou i celé „missí“ období, dokonce se mnou tančil akrobatický rokenrol ve volné disciplíně. Neměla jsem žádného profesionálního tanečníka, nacvičovali jsme to v tělocvičně tady ve Štěpánkovicích“.

Téma: Před patnácti lety se na internetu poprvé objevilo video ze zoologické zahrady. Trvá jen devatenáct vteřin. Byl to začátek YouTube – jedné z největších stránek světové sítě, která změnila dětské sny i naši představu o zábavě. Dnes si podle videí na YouTube stříháme vlasy, učíme se vařit, posloucháme muziku i přednášky, ovšem nejčastěji funguje jako rychlý recept proti nudě.

Rozhovor: Doktorku Soňu Pekovou proslavila bitva s ministrem zdravotnictví a neotřelé názory na koronavirus. Její profesní život ale na covidu nestojí. Málokdo ví, že mnohem raději „zkoumá“ zvířata a jejich geny.

Retro: Zdá se že jednou z největších femme fatale českého filmu byla Jana Dítětová. Herci Josef Vinklář a Vladimír Ráž, spisovatel Pavel Kohout, houslový virtuos David Oistrach či psychiatr Stanislav Grof… ti všichni se zamilovali do blondýnky, která byla nejen vynikající herečka, ale také přemýšlivá a hluboká bytost.

Vaření: Třešně, nektarinky, broskve, meruňky, rybíz... Ať už si pro ně zajdete na trh, nebo máte vlastní zdroje, proměňte letní ovoce v neodolatelně vonící dobroty.