Vlasta 26/2020

24. 6. 2020

Rozhovor: Jana Jarkovská jednou z našich nejzajímavějších sólových hráček na příčnou flétnu. Koncertuje doma i v zahraničí a právě vydala album Vlastním hlasem, na němž hraje skladby výhradně od současných českých skladatelek. „Tradičnější společnosti vidí ženy spíše jako ozdoby umění, váží si jich jako zpěvaček, hereček, půvabných interpretek, na které je hezký pohled na pódiu, ženy zastávají důležitou roli múz inspirujících mužské autory. Role skladatelky je samozřejmě mnohem více intelektuální a do tohoto stereotypu nezapadá. Ve Švédsku bude to přijetí myslím znatelně rovnoprávnější, cítila jsem to tam i jako studentka – interpretka. Větší rovnost se projevovala i v čistě osobní rovině. Hezké třeba bylo, když nám profesor na společném setkání na závěr školního roku připravil u sebe doma večeři. Všechno nachystal sám a nebyl to nějaký exces, bylo to prostě úplně normální. Myslím, že tady je běžnější, že se takové přípravy ujmou „v kuchyni zběhlejší“ studentky nebo manželka pana profesora. Na hodinách flétny pak často říkal, zahraj to něžně, jako když zpíváš ukolébavku děťátku. Sám je otcem početné rodiny.“

Téma: Je 26. června roku 1950 odpoledne. V pracovně prezidenta Klementa Gottwalda leží na stole několik dopisů od světoznámých osobností. Albert Einstein, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Winston Churchill či Eleanor Roosevelt, ti všichni prosí, žádají, apelují. Vedle nich je i psaní mnohem osobnější. Pod ním je podepsán starý pan Čeněk Král a šestnáctiletá Jana. I oni prosí. On o milost pro svoji dceru, ona o totéž pro svoji matku. Jana je příjmením Horáková… Připomínáme jednu z nejtragičtějších událostí historie poválečného Československa, justiční vraždu političky Milady Horákové.

Vztahy: Svatba a pak až do smrti spolu? A co takhle „pokusné manželství“, kdy si partneři po pár letech řeknou, zda chtějí pokračovat, nebo se raději v klidu rozejdou? Zní to bláznivě, přesto je manželství na dobu určitou pro mnohé mladé lidi alternativou, kterou by brali všemi deseti.

Zdraví: V televizní reklamě to vypadá jako zcela běžná součást života. Jenže jakmile jste to vy, komu se stane nehoda, když se směje, kašle, skáče nebo kdo nezvládá dobíhat na toaletu a při sportu nosí intimku, taková „pohoda“ to není. Měla byste vědět, že se lapálie jménem inkontinence dá řešit, ovšem je žádoucí vyhledat odborníka. Nejlépe hned. O vypořádání se s nepříjemnou diagnózou nám vyprávěla Lucie.

Vaření: Je krásný letní večer, skončily deště, konečně dorazí přátelé na dlouho oddalovanou grilovačku... Tentokrát bude jiná, kromě steaků se dají na grilu udělat skvělé špízy, hamburgery, pizza, zelenina nebo ovoce.