Vlasta 31/2020

29. 7. 2020

Rozhovor: Eva Benett zpívá operu a píše. Její blog nazvaný Nočník neohrožené ženy má přes dvacet tisíc odběratelů a nyní vyšla i jeho knižní podoba. Jsou v ní nejenom cynické, vtipné a sebeironické glosy, ale i pláč a noční bubáci. Jejich autorka mluví za generaci žen, kterým je přes čtyřicet, jsou bezdětné, single. A jejich okolí jim to nedaruje. „Jednou v noci před šesti lety jsem narazila na post nějaké ženy, která psala: Kde jsou všichni normální muži? Cítila se zklamaná chlapama. A já jsem jí napsala odpověď. Dlouhou. Do komentáře. A ten komentář měl šíleně vysoké číslo lajků. Byl toho plný internet. Dvanáct tisíc sdílení. Pak patnáct tisíc. Sdílela to i jakási slečna, která neuvedla autora. Nastala smršť. Musela jsem si ujasnit, co teď. Že chci psát za sebe. Že mám nějaké duševní vlastnictví. Že musím podniknout nějaké kroky k tomu, abych mluvila svým jménem. Jenomže to má i jiná úskalí – začnou vám chodit maily od rozezlených mužů. Na vaše jméno, na soukromý mail, na soukromý Facebook,“ vysvětluje vznik Nočníku, v rozhovoru toho ale prozradí mnohem víc.

Téma: Každoročně vyjde u nás přes dva tisíce knih pro děti. Poradíme, jak se v té záplavě neztratit i jak vybrat to pravé pro vaše dítě. Dospělí bývají často uchváceni buď knížkami, které se výtvarně řadí poměrně daleko od mainstreamové literatury pro děti, nebo takovými, ke kterým se vážou nostalgické vzpomínky na jejich vlastní dětství. Kupují je a vnucují je svým dětem, které ale ten konkrétní titul absolutně nemusí zajímat – a otrávení či zklamaní jsou pak všichni. Pokud vám nějaká dětská kniha učarovala, kupte ji. Sobě. Proč ne?

Recenze: Host vydal dlouho očekávanou novinku Jiřího Hájíčka, sílu Selskýho baroka nebo Rybí krve ale nemá. Co dalšího si myslí redaktorka a recenzentka Klára Kubíčková o Plachetnici na vlnách?

Rozhovor: Plukovnice Jiřina Hofmanová se přes dvacet let věnovala vyšetřování násilných a sexuálně motivovaných trestných činů a účastnila se mimo jiné i vyšetřování známých kauz, například takzvaných Orlických vražd. „Já osobně znala Aleše Katovského, první oběť Orlických vrahů. Jeho nedali Orličtí vrazi do sudu, ale pouze ho zabalili do pletiva a hodili do přehrady. Když ho potápěči našli, zbyla z něho jen lebka a rozvolněné kosti. Představte si, že držíte v ruce lebku někoho, koho jste osobně znala.“

Retro story: Příběh Anny Frankové, která napsala světový bestseller, aniž by se to dozvěděla.

Jídlo: Recepty na občerstvení na dovolenkové výlety nebo k vodě.

Cestování: Reportáž z výletu na neobyčejnou levandulovou farmu na Moravě.